Pages - Menu

April 2, 2013

Frumusețea în farfurie n-o pui

O dată cu trecerea anilor, au trecut și dorințele de a avea alături un Mister Chipeș-Musculos-Blond-OchiAlbaștri. Fost-au dorințele detronate de înțelepciune...vreau eu să cred.

Un subiect care cuprinde, atît partea feminină, cît și pe cea masculină. Oameni frumoși, așa de la natură sau de la Dumnezeu, fiecare s-o ia cum vrea, nu-s prea mulți, dar cum într-o rochie frumoasă și maimuța e atrăgătoare, așa și omul devine frumos treptat. La unii frumusețea este accentuată mai mult pe exterior, iar alții pun accent să fie frumoși în interior. Diferența imensă dintre aceste două frumuseți, constă în faptul că frumusețea exterioară este cu termen de expirare, pe cînd cea interioară are garanție infinită.

Nouă ne place să avem în preajmă oameni frumoși la chip, dar cel puțin la fel de mult, ne place și să ne hrănim, din toate punctele de vedere. Și aici însă, deasemenea există o diferență și anume, să avem oameni frumoși în preajmă, nu e chiar necesar-obligatoriu-numaidecît, pe cînd să aprovizionăm trupul cu hrană tangibilă și spirituală - trebuie - vrem-nu vrem, dar trebuie, de altfel nu supraviețuim, chestie de viața și moarte, iar cu un om urîțel alături, hai cu nu mori, merge viața înainte, eheeee, poți s-o duci cît cioara.

La un moment dat, trecut demult deja, creierul meu s-a înfruptat dintr-o hrană spirituală tare greu de înghițit la acel moment, însă abia acum încep să-i simt gustul delicios. Se tot spune: dragi fete și băieți, cînd v-o veni vremea de...împerechere...să vă alegeți parteneri alături de care credeți voi că o să vă simțiți bine la bătrînețe, cu care o să puteți să schimbați o vorbă la acei ani, de la care aveți ce să învățați. 

Am menționat eu la un moment dat că dacă dragostea unui bărbat trece prin stomac, atunci o femeie se îndrăgostește prin cuvinte. Și eu continui să cred că am dreptate.

Cum să mai iubească bărbatul femeia, care  la dejun îi dă o cană de parfum cu biscuiți din ruj, pentru prînz îi face pachet cu sandwich-uri din farduri de culorile curcubeului, iar la cină îl așteaptă cu rimel și ojă, asezonate cu fixativ...la cuptor?! Îi explodează sărmanului bărbat și stomacul, și creierul, și viața îndeobște, iar după două zile dă la divorț și anunț la ziar „barbat, caut femeie gospodăroasă”.

Pe de altă parte, cum să iubească o femeie bărbatul care o înjură, care nu știe s-o aprecieze, care nu-i mulțumește că-l hrănește și are grijă să fie curat, care nu știe să-și educe proprii copii?! Nicicum, o femeie care lasă un asemenea bărbat lîngă ea, nu se iubește și nu se respectă pe însăși în primul rînd, iar un bărbat care lasă o femeie care știe doar păpușă să fie și nimic altceva, duce lipsă de înțelepciune și spirit gospodăresc.

Nu toată viața suntem tineri și frumoși la chip, însă toată viața putem fi frumoși în interior și cum ni s-a dat o viață să trăim, merită să analizăm și să luăm decizii înțelepte la momentul potrivit, în pofida dorințelor de moment.