Pages - Menu

December 18, 2012

Suntem liberi să facem ce vrem

       Sa facem ce vrem și ce credem că e mai bine pentru noi. Sau posibil să nu ne fie mai bine, dar măcar n-o să lăsăm pe alții să ne calce în picioare visele sau scopurile noastre, ca ulterior să le fie lor destul de binișor. De ne e bine sau nu prea la moment, e doar din cauza noastră, datorită deciziilor de ieri sau de alaltăieri, care acum devin vizibile sau oarecum tangibile, sau se fac simțite. De ne plîngem, căutînd pe cine să dăm vina de neplăcerile sau greutățile noastre, atunci ar trebui să ne oprim din căutat, pentru că ne aflăm deja în prezența vinovatului - noi înșine.
       Și dacă cinvea se dovedește a fi cu o treaptă mai sus decît noi, sau cu două, sau cu 20 și ne trezim la un moment dat că primim ordine din partea celui mai...realizat, să-i zic așa, atunci involuntar tacem și primim ordinile. De ce? Probabil, pentru că așa ne-a educat societatea că cineva ordonă, iar altcineva îndeplinește și așa se face că ordonă cel care are ceva de dat și îndeplinește cel care are nevoie de acel ceva; pentru că așa a fost creată omenirea, ca să primim ceva, trebuie să oferim altceva la schimb.
       Noi însă, suntem liberi să alegem, să luăm propriile decizii privitor la propria viață, să spunem ce credem, să refuzăm dacă ne incomodează sau dacă ne încalcă propriile principii și reguli. Pentru că mai întîi de toate, toți suntem oameni și suntem egali. Și mereu, și oriunde este un teritoriu imaginar care e neutru, e al nimănui și al tuturor. Acolo suntem toți pe aceeași treaptă și nu e nici o diferență între statut, gîndire, idei și viziuni.
       Și pînă-ntrun final, înțeleg că alegerea ne aparține, și de ne e rău, înseamnă că la un moment dat anterior, am luat o decizie greșită, care foarte ușor poate fi subjugată cu o altă decizie, care cel puțin acum ni se pare corectă sau un pic mai benefică decît precedenta. Și astfel succesul nostru se construiește pe decizii greșite la un moment dat care dau naștere altor decizii corecte la momentul potrivit.