Pages - Menu

January 15, 2013

Puterea cuvîntului (Video)

       Le uităm. Cuvintele le uităm. Atunci cînd le simțim cel mai bine și vrem cel mai mult să le rostim, ele se fac pierdute. Atunci cînd vrei să explici ceva important, atunci cînd vrei să transmiți un mesaj emoționant, atunci cînd vrei să exprimi un sentiment, exact atunci avem nevoie de acele puține cuvinte, greu de găsit și greu de rostit.
       De-am putea să împrumutăm cuvintele, am spune în fiecare zi „te iubesc”, „mi-e dor”, „ești frumoasă”, însă, nu ar mai avea aceeași valoare profundă. Ar fi doar un împrumut, care la un moment dat se cere restituit și o dată cu întoarcerea lor, dispare sentimentul, sinceritatea, dispare și acea valoare falsă. De-aș putea să împrumut cuvinte, aș imprumuta niște înjurături pe care să le scuip în fața cuiva sau doar să le strig în gol la nervi, iar după aia să le restitui. M-aș simți mai bine cred, mai ușoară, mai liberă, mai curată.
        Și totuși, omul a ajuns să dețină capacitatea asta de a împrumuta cuvinte. Declarații de iubire, aprecieri, laude, toate sunt expuse prin cuvinte împrumutate. Vinovații, nici măcar nu se obosesc să le cumpere, cuvintele adică, le împrumută pentru o juma de oră, o zi, o lună, un an...sau chiar o viață. Ei folosesc cuvintele împrumutate din egoism pentru propria-i valoare, pentru a-și construi o reputație falsă, pentru a fi apreciat necinstit și pentru a-și satisface orgoliul.
       Cuvintele sunt puternice, dacă sunt născute și trimise-n lume de un suflet sincer.